Kan Kaj Munk sige os noget i dag?

Torsdag den 5. oktober kl. 19.30 i Oure Kirke holder Jette Vibeke Damsgaard Madsen foredrag om den kendte modstandspræst, dramatiker og samfundsdebattør.

Kan Kaj Munk sige os noget i dag?

Kaj Munk var en toneangivende dramatiker og debattør i 1930’ernes Danmark. Han blev myrdet af nazisterne, fordi han talte imod dem. Når hans stemme var så afgørende, var det, fordi han var en ”kendis” i 1930’erne og helt indtil han blev likvideret i januar 1944.

Det var ikke som præst, men som dramatiker, Munk var blevet en offentlig og kendt person. På Kaj Munk Forskningscentret kender man til 69 af hans skuespil, hvoraf ti blev opført på Det kgl. Teater og otte på andre københavnske teatre. Derudover blev hans skuespil opført i Norge og Sverige.

Op igennem 1930’erne havde Munk i perioder ugentlige indlæg, ofte kronikker, i aviserne, hvor han ikke holdt sig tilbage, når det gjaldt kontroversielle emner som kvindelige præster, kirkens rolle i samfundet, erotik eller uduelige politikere og anmeldere. Men de første krigsår blev Munk ramt af censuren, så det efterhånden blev umuligt for ham at få noget trykt.

I december 1943 prædikede Munk, trods tyskernes forbud, i Domkirken i København. Det blev en af hans sidste prædikener. Den sidste holdt han nytårsdag 1944 i Vedersø kirke i Vestjylland, hvor han var præst i et lille landsogn.

Meget tyder på, at vi trænger til at få støvet billedet af Kaj Munk af, da han af mange opfattes som den rolige, sindige, godmodige, lidt kedelige modstandspræst. Derfor er det for mange overraskende med Kaj Munks omfattende tekstproduktion, der i perioder nærmest
snublede over hinanden.

Jette Vibeke Damsgaard Madsen bor i Lundeborg. Hun er forsker på Kaj Munk Forskningscentret ved Aalborg Universitet. Hun forsker særligt i kvinderne i Kaj Munks liv og digtning. Hun er uddannet cand.mag. i dansk og historie ved SDU.